Wat is stadswarmte of stadsverwarming?

Dit is een manier om een woning te verwarmen zonder gebruik van gas. Er komt warm water de woning binnen via aangelegde leidingen welke opgewarmd worden met warmte dat onstaat bij processen zoals afvalverbranding, elekticiteitscentrales en andere warmte opwekkende bronnen. Net als bij water is er vaak maar 1 leverancier per regio en heb je als gebruiker geen keuzevrijheid. 

Wat is blokverwarming?

Wanneer er sprake is van blokverwarming (vaker voorkomend bij appartementencomplexen) worden meerdere appartementen verwarmd door een grote centrale ketel die in een gemeenschappelijke ruimte staat. Deze ketel staat in verbinding met de radiatoren in alle woningen van het complex, welke vaak weer voorzien zijn van kleine individuele meters, verdampingsmeters of digitale meters. Een bedrijf ingeschakeld door de VvE neemt de standen op en zorgt voor het opmaken van de jaarlijkse afrekening per woning van de energielevering voor de warmte. 

Waar zit de watermeter?

De watermeter tref je vaak in de meterkast net boven de grond, bij de voordeur onder de vloer of in een put in de voortuin waar de waterleiding naar de woning loopt. 

Waar zit de gasmeter?

De gasmeter tref je vaak in de meterkast, net wat hoger dan de watermeter, bijvoorbeeld ter hoogte van je knie. De meter is of nog analoog of het betreft een digitale versie.

Waar zit de elektrameter?

De meter voor elektra tref je in de meterkast en is de hoogste van de meters. Het kan een meter zijn met 1 of 2 telwerken. Is het een digitale meter dan zijn er 4 telwerken.

Wat is het CAR?

In het Centraal Aansluit Register (CAR) staat informatie over alle elektriciteits- en gasaansluitingen in Nederland. Alle netbeheerders zijn hier sinds 2013 op aangesloten. Het CAR wordt beheerd door Energie Data Services Nederland (EDSN). De uitwisseling van data op de energiemarkt is stukken eenvoudiger door het CAR. Energieleveranciers en netbeheerders kunnen met alle informatie uit dit register gemakkelijk aansluitingen overnemen en beheren. Mede dankzij het CAR is een overstap van energieleverancier of een verhuizing snel en goed administratief verwerkt. 

Wat is een EAN code?

Iedere aansluiting (voor zowel gas als elektriciteit) staat in het aansluitingenregister bekend door middel van een EAN-code . Een EAN-code (European Article Number-code) bestaat uit 18 cijfers. Deze code is terug te vinden op je jaarafrekening. De netbeheerder kan door de EAN-code achterhalen welke woning bij een aansluiting hoort en kan daardoor ook gelijk zien wie de eigenaar hiervan is.